Thursday, October 25, 2012

KELATE.......KAMPUNG BAUNG BAYAM

Hampir 5 tahun tinggal di Baung Bayam Kota Baharu, Kelate.  Resepi Nasi Dagang Kelate menjadi buah tangan dan buat kenang-kenangan. Terima kasih kepada Kak Ani yang sudi mengajar dan memberi resepi Nasi Dagang Kelate dan gulai lemak ikan kayu (ikan tongkol). Orang kelate panggil ikan aya. Beras dagang direndam 3 - 4 jam, kemudian dikukus. Disini chek buat expresss... masak macam kita masak nasi lemak...cuba...try..test.. cepat n mudah.







NASI DAGANG KELATE. (berikut gambar cara2 membuatnya...)




                                                                     UNTUK NASI



beras dagang direndam 2 - 3 jam
 bawang besar, halia (diracik pjg2) dan 1sudu teh halba utk diletak kedalam beras dagang.



santan

semua bahan diatas dicampak kedalam periuk dan sedikit garam
 
letakkan juga daun pandan utk wangi






                                                           UNTUK ACAR / SAYUR

                                                                  

timun, kacang panjang, carrot, bawang kecil, halia, bawang putih dan biji sawi
 

panaskan sedikit minyak dan tumis bawang dan letak semua sayur-sayuran diatas,
letak sikit cuka, garam dan sedikit gula.






sayur yang telah dimasak







                                                               UNTUK GULAI LEMAK IKAN


bawang besar, cili merah (boleh letak cili kering 3 - 4 sudu besar), kunyit hidup dan cili padi
bagi yang suka pedas letak lebih cili padi


dimesin halus


ikan kayu / ikan tongoi / ikan aya (ikan yg sama)


ikan direbus bersama assam gelugur dan bawang besar


lepas tu dibuang airnya (tapis)


masukkan juga kerisik






panaskan / masakkan bahan yg dimesin sampai wangi (naik bau)
masukkan santan kemudian masukan ikan dan 2 - 3 batang serai dan juga garam





Nasi dagang dah pun siapppp, jemput makan.







 

No comments:

Post a Comment