Hampir 5 tahun tinggal di Baung Bayam Kota Baharu, Kelate. Resepi Nasi Dagang Kelate menjadi buah tangan dan buat kenang-kenangan. Terima kasih kepada Kak Ani yang sudi mengajar dan memberi resepi Nasi Dagang Kelate dan gulai lemak ikan kayu (ikan tongkol). Orang kelate panggil ikan aya. Beras dagang direndam 3 - 4 jam, kemudian dikukus. Disini chek buat expresss... masak macam kita masak nasi lemak...cuba...try..test.. cepat n mudah.
UNTUK NASI
beras dagang direndam 2 - 3 jam
bawang besar, halia (diracik pjg2) dan 1sudu teh halba utk diletak kedalam beras dagang.
santan
semua bahan diatas dicampak kedalam periuk dan sedikit garam
letakkan juga daun pandan utk wangi
UNTUK ACAR / SAYUR
timun, kacang panjang, carrot, bawang kecil, halia, bawang putih dan biji sawi
panaskan sedikit minyak dan tumis bawang dan letak semua sayur-sayuran diatas,
letak sikit cuka, garam dan sedikit gula.
sayur yang telah dimasak
UNTUK GULAI LEMAK IKAN
bawang besar, cili merah (boleh letak cili kering 3 - 4 sudu besar), kunyit hidup dan cili padi
bagi yang suka pedas letak lebih cili padi
dimesin halus
ikan kayu / ikan tongoi / ikan aya (ikan yg sama)
ikan direbus bersama assam gelugur dan bawang besar
lepas tu dibuang airnya (tapis)
masukkan juga kerisik
panaskan / masakkan bahan yg dimesin sampai wangi (naik bau)
masukkan santan kemudian masukan ikan dan 2 - 3 batang serai dan juga garam
Nasi dagang dah pun siapppp, jemput makan.
NASI DAGANG KELATE. (berikut gambar cara2 membuatnya...)
UNTUK NASI
beras dagang direndam 2 - 3 jam
bawang besar, halia (diracik pjg2) dan 1sudu teh halba utk diletak kedalam beras dagang.
santan
semua bahan diatas dicampak kedalam periuk dan sedikit garam
UNTUK ACAR / SAYUR
timun, kacang panjang, carrot, bawang kecil, halia, bawang putih dan biji sawi
panaskan sedikit minyak dan tumis bawang dan letak semua sayur-sayuran diatas,
letak sikit cuka, garam dan sedikit gula.
sayur yang telah dimasak
UNTUK GULAI LEMAK IKAN
bawang besar, cili merah (boleh letak cili kering 3 - 4 sudu besar), kunyit hidup dan cili padi
bagi yang suka pedas letak lebih cili padi
dimesin halus
ikan kayu / ikan tongoi / ikan aya (ikan yg sama)
ikan direbus bersama assam gelugur dan bawang besar
lepas tu dibuang airnya (tapis)
masukkan juga kerisik
panaskan / masakkan bahan yg dimesin sampai wangi (naik bau)
masukkan santan kemudian masukan ikan dan 2 - 3 batang serai dan juga garam
Nasi dagang dah pun siapppp, jemput makan.
No comments:
Post a Comment